Witajcie!!! Dużo czasu minęło od ostatniego posta (1 maja), naprawdę dużo czasu minęło. Chciałam prowadzić ten blog tak jak inni, ale ale swoim sposobem, czyli dużo ciekawych postów, przynajmniej 3 w miesiącu, dzięki czemu zyskałabym dużo czytelników. Wyszło inaczej, wina jest głównie moja, brak chęci, czasu (maj, czerwiec poprawki, na wakacjach ślub brata) i też internetu. Teraz zapowiada się, że wszytko będzie jak w najlepszym porządku. Także przepraszam za tak długą nieobecność. Przejdźmy do meritum czyli MUFFINY!!!
W szkole na przedmiotach zawodowych moim ulubionym/ukochanym działem są ciasta. W tym poście przedstawię Wam przepis z ,,Przepiśnika" (Dystrybutor Muzyczne Centrum Dystrybucji ; Projekt Graficzny Jessica Czajkowska) na czekoladowe muffiny (w oryginale jasne z jagodami) zmodyfikowane przeze mnie, czyli ciemne ciasto z czekoladą, borówkami i jagodami.
SKŁADNIKI (na 12 muffinek) :
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- Szklanka mleka,
- 2 jajka,
- Cukier waniliowy
- Pół kostki masła/margaryny (100 g)
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki jagód lub borówek
- 4 łyżeczki kakao
- Łyżeczka cynamonu
- Jagody borówki
- Czekoladą (gorzka, deserowy, mleczna jak kto lub
- Piekarnik ustaw do rozgrzania na 180°C.
- Przygotuj formę, wyłóż papilotkami lub silikonowymi foremkami.
- W rondelku rozpuść masło/margaryny i odstaw do ostygnięcia.
- Do miski (wybierzcie większą) wsypać sypkie produkty, poza owocami i dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu ubij jajka z mlekiem. (Można blenderem z końcówką do ubijania, mikserem lub trzepaczką/rózgą kuchenną).
- Do miski z suchymi składnikami, wlej mieszankę jaj z mlekiem oraz masło/margarynę. (Zrobiłam na odwrót, do ubitych mikserem planetarnym jaj z mlekiem, dodałam sypkie produkty. Dzięki pokrywie na misie, nic mi nie uciekło, a na koniec dodałam masło i na niskich obrotach wymieszałam).
- Jeżeli chcecie, możecie dodać czekoladę pokrojoną w kostkę do ciasta i wymieszać.
- Wsyp Jagody do ciasta i ostrożnie je z nimi połącz, tak aby ich nie rozgnieść. (Znowu zrobiłam trochę inaczej. Owoce dodałam dopiero gdy ciasto włożyłam do foremek i do każdej babeczki dodałam po jednej borówce, malinie i kilku jagodach)
- Każdą foremkę wypełnij ciastem do 3/4 jej wysokości.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 - 25 minut.
- Smacznego!!!
Świetnie wygladaja i uwielbiam takie :3
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com
Dziękuję ♥‿♥
UsuńSą naprawdę smaczne :)
Ooo dawno zaglądałam, a tu takie pyszności! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za pozdrowienia :*
Pyszności :) muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńNapisz później jak wyszły :)
Pyszności :) muszę spróbować
OdpowiedzUsuńUwielbiam mufinki a zwłaszcza tak dobrze wypieczone :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://ispossiblee.blogspot.com
Muszą być przepyszne. Na pewno spróbuję!!
OdpowiedzUsuńSą przepyszne. Napisz później jak Ci wyszły ;)
UsuńMuszą być przepyszne. Na pewno spróbuję!!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG :)
Tak samo smakują :)
UsuńBędę musiała zrobić te muffiny! Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń