Muffiny z czekoladą i owocami + małe przeprosiny!

      Witajcie!!! Dużo czasu minęło od ostatniego posta (1 maja), naprawdę dużo czasu minęło. Chciałam prowadzić ten blog tak jak inni, ale ale swoim sposobem, czyli dużo ciekawych postów, przynajmniej 3 w miesiącu, dzięki czemu zyskałabym dużo czytelników. Wyszło inaczej, wina jest głównie moja, brak chęci, czasu (maj, czerwiec poprawki, na wakacjach ślub brata) i też internetu. Teraz zapowiada się, że wszytko będzie jak w najlepszym porządku. Także przepraszam za tak długą nieobecność. Przejdźmy do meritum czyli MUFFINY!!! 
      W szkole na przedmiotach zawodowych moim ulubionym/ukochanym działem są ciasta. W tym poście przedstawię Wam przepis z ,,Przepiśnika" (Dystrybutor Muzyczne Centrum Dystrybucji ; Projekt Graficzny Jessica Czajkowska) na czekoladowe muffiny (w oryginale jasne z jagodami) zmodyfikowane przeze mnie, czyli ciemne ciasto z czekoladą, borówkami i jagodami.  
SKŁADNIKI (na 12 muffinek) :
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru, 
  • Szklanka mleka, 
  • 2 jajka,
  • Cukier waniliowy 
  • Pół kostki masła/margaryny (100 g)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 szklanki jagód lub borówek 
Dodatkowo (jeśli chcecie) :
  • 4 łyżeczki kakao 
  • Łyżeczka cynamonu 
  • Jagody borówki 
  • Czekoladą (gorzka, deserowy, mleczna jak kto lub 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
  1. Piekarnik ustaw do rozgrzania na 180°C.
  2. Przygotuj formę, wyłóż papilotkami lub silikonowymi foremkami. 
  3. W rondelku rozpuść masło/margaryny i odstaw do ostygnięcia. 
  4. Do miski (wybierzcie większą) wsypać sypkie produkty, poza owocami i dokładnie wymieszaj. 
  5. W osobnym naczyniu ubij jajka z mlekiem. (Można blenderem z końcówką do ubijania, mikserem lub trzepaczką/rózgą kuchenną).
  6. Do miski z suchymi składnikami, wlej mieszankę jaj z mlekiem oraz masło/margarynę. (Zrobiłam na odwrót, do ubitych mikserem planetarnym jaj z mlekiem, dodałam sypkie produkty. Dzięki pokrywie na misie, nic mi nie uciekło, a na koniec dodałam masło i na niskich obrotach wymieszałam).
  7. Jeżeli chcecie, możecie dodać czekoladę pokrojoną w kostkę do ciasta i wymieszać.
  8. Wsyp Jagody do ciasta i ostrożnie je z nimi połącz, tak aby ich nie rozgnieść. (Znowu zrobiłam trochę inaczej. Owoce dodałam dopiero gdy ciasto włożyłam do foremek i do każdej babeczki dodałam po jednej borówce, malinie i kilku jagodach) 
  9. Każdą foremkę wypełnij ciastem do 3/4 jej wysokości. 
  10. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 20 - 25 minut.  
  11. Smacznego!!! 
     Mam nadzieję, że babeczki wam posmakują :) Jeżeli chodzi o ,,Przepiśnik", to dostałam go od Pauliny       (pozdrawiam 👋) i jeżeli ktoś chce się więcej dowiedzieć o książce, to piszcie w komentarzu.   
    Pozdrawiam Izabela (ᵔᴥᵔ)
  





12 komentarzy:

  1. Świetnie wygladaja i uwielbiam takie :3

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ♥‿♥
      Są naprawdę smaczne :)

      Usuń
  2. Ooo dawno zaglądałam, a tu takie pyszności! :D
    Dziękuję za pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :)
      Napisz później jak wyszły :)

      Usuń
  4. Pyszności :) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mufinki a zwłaszcza tak dobrze wypieczone :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszą być przepyszne. Na pewno spróbuję!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne. Napisz później jak Ci wyszły ;)

      Usuń
  7. Muszą być przepyszne. Na pewno spróbuję!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie obserwacje i miłe komentarze!
Za wszystko się odwdzięczam.